Colecție de autor – Paulo Coelho


Cu greu îmi pot închipui că există o persoană adultă care să nu fi auzit de Paulo Coelho. Este unul dintre cei mai traduși scriitori în România, are o mulțime de cititori, iar reclamele la cărțile sale împânzesc stațiile de metrou. Dar ce anume din scrierile sau din atitudinea lui Paulo Coelho îi garantează succesul la public?

Paulo Coelho este născut în Brazilia, în 1947. Romanele sale, traduse în 56 de limbi și publicate în 150 de țări, s-au vândut în zeci de milioane de exemplare. A primit numeroase distincții și premii și este consilier special UNESCO în cadrul programului „Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale”.

Romanele sale sunt renumite pentru poveștile inițiatice și călătoriile bazate pe experiențele reale. Sunt romane de descoperire și redescoperire, tratând subiecte cotidiene, bine înfipte în realitate chiar dacă uneori acțiunea se petrece în alte timpuri și locuri.

Cele mai multe dintre romanele sale ajung bestseller și sunt reeditate periodic. Aleph este unul dintre acestea. Bazat pe o călătorie inițiatică, Aleph își conduce deopotrivă scriitorul și cititorul prin Africa, Europa și Asia. Scopul acestei călătorii este redescoperirea de sine și alegerea unui nou destin, marcat de dragoste, curaj și iertare. Și în Zahir este vorba de o călătorie, dar nu de căutare a sinelui, ci de căutare a soției dispărute. Zahir este o poveste a omului modern, împlinit, cu succes. Avânt tot ce își dorește, profesional și personal, un scriitor se confruntă cu dispariția soției sale într-o țară străină. Frământat de gânduri negre, oscilând între asasinat și răpire, personajul lui Coelho trebuie să se confrunte în cele din urmă cu ceva mult mai periculos: o criză existențială a soției, o plecare benevolă.

al cincilea munteNu toate personajele lui Coelho se mulează pe omul modern. Al cincilea munte este povestea profetului Ilie în cadrul exotic al Orientului Mijlociu. Povestea profetului încearcă să afle în ce măsură omul este menit să-și determine destinul, să-și aleagă drumul. Vrăjitoarea din Portobelo este povestea unei tinere rătăcitoare cu puteri deosebite, care îi aduc deopotrivă dragostea și ura celor din jur.

Adulter, ultimul roman semnat Paulo Coelho, Veronika se hotărăște să moară și La râul Piedra am șezut și-am plâns sunt romane de dragoste, în timp ce Alchimistul și Jurnalul unui mag sunt romane profunde, de căutări nesfârșite, de pelerinaje, de revelație. Învingătorul este întotdeauna singur și Walkiriile sunt romane pentru cei care încearcă să-și împlinească un vis, pentru cei roși de ambiție, pentru cei a căror viață are un singur sens. Fie în lumea strălucitoare de la Cannes, fie în deșertul Mojave, personajele lui Coehlo luptă pentru o viață împlinită.

Reclame